Arjan van Well, manager Technisch Design bij Homestudios, kreeg in januari het Groene Doener Award certificaat uitgereikt. Hij ontving het certificaat uit handen van Homestudios directeur Ard Siekerman.

Hoewel Arjan niet graag in de belangstelling staat, zijn wij maar wat trots op hem. De award is een beloning voor Arjan’s initiatief om vanaf 2024 iedere uitbouw* standaard van een groen dak te voorzien. Arjan heeft namens Homestudios de samenwerking gezocht met alle productie-units van BAM Wonen om dit duurzame initiatief tot uitvoering te brengen.

Arjan: “Deze waardering is natuurlijk mooi, maar deze verbetering is het resultaat van teamwork tussen alle productie-units. Wat ik er bovendien sterk aan vind, is dat we hiermee écht invulling geven aan de BAM-waarden Duurzaam en Samenwerkend. Twee dingen die ik persoonlijk hoog in het vaandel heb staan.”

Duurzaam dakkie

Een groendak biedt een aantal voordelen. Zo beschermt de groenlaag, meestal een mix van mos en sedumplanten, het dak van de uitbouw tegen verschillende weersinvloeden. Ook fungeert de begroeiing als een extra isolatielaag en houdt het zonnewarmte tegen.

En niet alleen bewoners profiteren van een groendak, maar ook de directe omgeving. Sedumplanten hebben uitstekende waterdragende eigenschappen; ze slaan water op in de bladeren en kunnen dit laten verdampen. Hierdoor vermindert de waterafvoer op het dak en wordt het rioleringssysteem minder belast.

Daarnaast zorgt een groendak voor meer biodiversiteit in de omgeving. Omdat sedum een natuurproduct is, vormt het een belangrijke voedselvoorziening voor nuttige insecten zoals bijen en vlinders.

Groendaken exhibit

Om onze kopers te informeren over de duurzame aspecten van een uitbouw met groendak, hebben we onlangs een nieuwe exhibit gerealiseerd in het Homestudios experience center. Deze groendaken exhibit, gelegen in de kennisstudio, vormt een mooie aanvulling op de al bestaande exhibits over warmtepompsystemen en PV-panelen. Zo wordt de ‘duurzaamheidshoek’ in het experience center steeds groter.

*Uitbouw binnen woningprojecten volledig ontwikkeld door AM.