Downsizen zonder in te leveren


Ben jij de toekomstig bewoner van een appartement? Welkom bij het grote gemak van gelijkvloers wonen! Ongeacht of de reden van de koop van een appartement een nieuwe liefde, empty nest of derde leeftijd is: met onderstaande tips hoef je niet in te leveren op woongemak en leefplezier.

Analyseer je behoeftes

Je hebt dan wel minder vierkante meters tot je beschikking dan in de woning die je gaat verlaten, maar de activiteiten die thuis plaatsvinden zijn in een appartement in aantal en verscheidenheid hetzelfde. En die activiteiten hebben behoefte aan passende oplossingen. Neem daarom nu de tijd om te analyseren welke activiteiten móeten plaatsen vinden en welke je veel plezier geven; en maak vervolgens handig gebruik van de kennis van de woonadviseur, onze interior designer en/of de keukenspecialist. Samen met hen zorg je ervoor dat de ‘moetjes’ in je appartement efficiënt en functioneel kunnen plaatsvinden. En voor je favoriete activiteiten kies je een fijne, zo niet de fijnste, plek in huis.

Kortom, door bewuste keuzes te maken met betrekking tot zowel de indeling als de inrichting van je woning, nemen activiteiten die niet moeten en spullen die geen plezier geven geen onnodige ruimte in beslag in je nieuwe appartement.

Zet de trend!

Onlangs volgde ik het online trendseminar van forecaster Lidewij Edelkoort, dat ging over interieur en lifestyle in 2023 en verder. Zij voorziet dat keukens definitief woonkeukens zullen worden, de eetkamer een bibliotheek annex ‘zoomroom’ en de slaapkamer een master suite zoals in een hotel. Doe hier je voordeel mee en kijk met deze ogen eens naar de ruimtes/zones in het nieuwe appartement. Ook leuk als vrienden later zeggen: “Jullie hebben deze ontwikkeling al vroeg zien aankomen en meteen meegepakt in dit fijne thuis!”.

Master bedroom met inloopkast en douchekamer ensuite (Inspiratiestudio 8 in het Homestudios experience center).

Kies voor grotere items

Waarschijnlijk – of misschien – zijn de afzonderlijke ruimtes in het appartement minder groot dan in je huidige huis. Pas daarom op met het een-op-een meenemen en plaatsen van kleinere items. Een kleinere ruimte oogt ruimtelijker – dus royaler – als er minder meubels in staan. Ruimtelijkheid ontstaat door grotere meubels of objecten te plaatsen. Als je deze keuzes vooraf maakt, kan je vóór de verhuizing naar het appartement al zorgen dat bepaalde items niet meegaan. Meubels, accessoires en andere objecten die er nog netjes uitzien kun je natuurlijk naar de kringloop brengen. Of misschien is er wel een familielid of vriend(in) die deze spullen een tweede leven wil inblazen? Kapotte dingen verhuis je natuurlijk niet mee, deze mogen naar de gemeentewerf.

Appartement (60 m2) met ruime zitbank en ronde eettafel (Inspiratiestudio 14 in het Homestudios experience center).

Combimeren

Grote kans dat het appartement minder kamers heeft dan je huidige woning. En dat er zowel behoefte is aan een ‘plezier gevende’ werkkamer als een kamer voor ‘plezier gevende’ logees. Dan is het slim om te gaan ‘combimeren’ door de werkkamer functioneel (bureau, dag- en kunstlicht, goede stoel en snel internet) én sfeervol in te richten met een fijne, comfortabele plek om te lezen. En als die fijne plek dan een slaapbank is, dan ben je aan het ‘combimeren'! Wanneer je dan ook nog eens een slaapbank koopt met ingebouwde opbergruimte voor hoeslaken, dekbed en kussens, dan is dat combimeren-tot-de-tweede-macht. Nog een ander voorbeeld: kies voor een uitschuifbare eettafel (rond of ovaal is de trend). Zo heb je doordeweeks extra loopruimte; en wanneer een groter gezelschap over de visgraatvloer komt – voor bijvoorbeeld een etentje of spelletjesavond – heb je plek voor alle aanwezigen.

Dus, repeat after me: ‘com-bi-me-ren’!

Appartement (40 m2) met een eettafelbank annex tv-meubel/extra zitruimte voor visite én een garderobekast die tevens dient als roomdivider (Inspiratiestudio 10).

Interieuradvies van onze interior designers

Wanneer je hulp nodig hebt bij de inrichting van een nieuwe woning – of het nu gaat om (een verhuizing naar) een kleinere of grotere woning – de Homestudios interior designers denken graag mee! Ontdek in de interieuradviesbrochure de mogelijkheden.