Omdenken deze kerst!


De feestdagen staan weer voor de deur en dit jaar voelt kerst wederom anders dan anders. Het sleutelwoord is dan ook ‘omdenken’! Om je op weg te helpen naar een persoonlijke en sfeervolle kerst thuis, vroegen we niemand minder dan Mister Christmas himself (Interior Designer Victor Meuwissen) om zijn tips te delen. Victor: “De komende kerst zal qua omstandigheden lijken op die van vorig jaar, Last Christmas, zeg maar. Zodoende kwam ik op het idee om jullie te inspireren met als ‘haakje’ bekende kerstsongs van weleer. Start de bandrecorder!”

Last Christmas - Wham (1984)

….decoreerden we alles keurig in traditioneel groen en rood; kleuren die recht tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen. Om die reden ervaren we deze combinatie als neutraal en daarom ‘in balans’.  Maar nu het een verre van traditionele kerst wordt, kunnen we net zo goed afstappen van het klassieke rood-groen en andere combinaties maken. Wat dacht je van groen met roze of oranje? Net even anders dan we gewend zijn en daarom verrassend (en passend!) bij nu. Deze eigenwijze combinaties kun je gebruiken voor het decoreren van de kerstboom, kransen en kerststukjes, maar natuurlijk ook voor de tafelstyling.

 

White Christmas - Bing Crosby (1942)

….binnen welteverstaan, want waarom wachten op sneeuw? Creëer gewoon je eigen witte kerst ín huis. Witte en zilveren kerstdecoraties (zowel mat als glanzend) zijn een goed vertrekpunt. Of dompel jezelf onder in wit met heerlijke zachte dekens, spreien en plaids op de bank. Hoe meer tinten wit en hoe meer verschillende structuren, hoe groter het knusse kerstgevoel. Een feestelijke tafel á la Bing Crosby’s White Christmas is helemaal appeltje-ei(wit)je: een wit tafellaken (dit kan ook een oud beddenlaken zijn) met daarop gedrapeerd een lichtsnoer met ledlampjes en wit servies met mooi (zilveren) bestek. Als je geen (sneeuw)wit servies hebt, kijk dan eens in de lokale tweedehandswinkel. Glazen potjes met simpele witte theelichtjes zorgen voor de finishing touch.

 

All I Want for Christmas is You - Mariah Carey (1994)

….want daar draait het eigenlijk om. Quality time met je naasten is belangrijker dan veel eten en cadeaus. Maar hoe breng je dat in de praktijk zonder de aankleding compleet uit het oog te verliezen? Door het klein en simpel te houden! Creëer intimiteit en sfeer met een paar mooie kaarsen en mix servies en glaswerk van verschillende structuren en materialen, deze gelaagdheid (zoals we dat noemen) is op zich al een feestje om naar te kijken. Ook qua eten houd je het klein: met eenvoudige gerechten heb je veel meer tijd over voor je gasten. Kwaliteit is niet persé kaviaar en champagne. De gouden truc is niet teveel pannen tegelijk op het vuur, maar één gerecht uit de oven (aardappels en geroosterde groenten), één gerecht op het vuur (een soep of saus) en één gerecht uit de koelkast (een heerlijke salade of toetje). En voor een ultiem ‘All I want for Christmas is you’ moment kun je natuurlijk ook samen kokerellen.

Een sfeervolle en intieme tafelsetting creeër je eenvoudig met een paar kaarsen, linnen kleed en een mix aan servies. Bron: Unsplash (foto's Toa Heftiba).

Do They Know It’s Christmas - Band Aid (1984)

….hoe mooi is het om, in de geest van bovengenoemde band, letterlijk een pleister op iemands wonde te zijn deze kerst! Met een kaartje, berichtje of kleinigheidje – waarmee je laat weten ‘Ik denk aan je' – draag je de ultieme kerstgedachte uit. En zoals Ruth Jacott zong in de commercial van KPN: ‘Het zijn niet de woorden, het gaat om de stem’. Amen!

Een fijne kerst en tot in het nieuwe jaar! (En daar hoort dan “Happy New Year” van ABBA bij ;)

De beste wensen namens Homestudios,

Victor Meuwissen