Groots maar fijn


Nu we richting winter gaan, en het najaarszonnetje ook verleden tijd is, brengen we vanzelfsprekend meer tijd binnenshuis door. De behoefte om onze leefruimte sfeervol en knus te maken is groot, zeker met de feestdagen in aantocht. En dat is soms best een uitdaging met een nieuwbouwwoning, vooral als je de nodige (extra) vierkante meters hebt door bijvoorbeeld een uitbouw op de begane grond. Interior Designer Victor Meuwissen geeft tips hoe je een intieme sfeer creëert in een grote woonkamer.

#1 Size matters

Dit is eigenlijk dé gouden tip voor iedere ruimte, of je nu over veel of weinig vierkante meters beschikt. Maar zeker als je niet op een vierkante meter meer of minder hoeft te kijken: ga voor grote meubels! ‘Size does matter’ in dit geval. Alleen hoe voorkom je dat je woonkamer er straks uitziet als een enorme (kille) ‘hal’ met groot meubilair? Zorg voor een mix van materialen en structuren én verschillende tinten of kleuren (waarover in de volgende tip meer). Zo ontstaat er een smaakvol geheel dat meteen de aandacht trekt en sfeer en intimiteit uitstraalt, waardoor je niet meer ziet dat de bouwkundige ruimte heel groot is. Bonustip: ga ook voor een XL of XXL vloerkleed (minimaal 200 x 300 cm). Daarmee ‘aard’ je de meubelopstelling. En nee, het is niet gek wanneer alle zitmeubels volledig op het kleed staan; dit geeft een rijke sfeer. Het is een truc die veel interieur designers van de rich & famous toepassen, dus waarom de kunst niet afkijken ;).

#2 Weg van wit

Als de (bouwkundige) ruimte al groot en hoog is, hoef je dat niet verder te benadrukken. Blijf dus gerust weg van wit. De makkelijkste manier om intimiteit en geborgenheid aan je interieur toe te voegen, is een vleugje kleur op de muren en – doe eens gek – het plafond. Bedenk eerst waar je (visueel gezien) de nadruk op wil leggen; waar mag de aandacht bij binnenkomst meteen naar toe gaan? Gebruik op die wand de meest verzadigde kleur, of een behang met structuur of een dessin. Op de andere wanden breng je vervolgens tinten aan die in het verlengde van de accentwand liggen, maar met minder pigment en minder verzadiging (dus ‘zachter’ als het ware). Wees tot slot niet bang voor een beetje kleur op het plafond. Wanneer je de lichtste kleur bewaart voor het plafond, ben je verzekerd van een intieme sfeer, zonder in te leveren op de hoogte van de ruimte.

In deze woonkamer, gestyled door vtwonen, is een 'zone' gecreëerd om heerlijk te loungen met een boek of je favoriete tv-serie, zie tip #3.

#3 In the zone

In een grote woonkamer (hallo uitbouw) heb je letterlijk en figuurlijk de ruimte om meerdere zones te creëren. Met een zone bedoelen we een meubelopstelling gericht op een bepaalde functie of behoefte in die ruimte, bijvoorbeeld werken, loungen, eten, lezen, maar ook spelen (kinderen) en het uitoefenen van een hobby. In een grote woonkamer kan elk van deze functies een eigen zone krijgen. Hoe fijn is dat! Door het toevoegen van verschillende zones ontstaat een ‘room-in-a-room’ gevoel (letterlijk vertaald: ruimte binnen een ruimte) dat zorgt voor een knus resultaat. Bijkomstig voordeel: tevreden huisgenoten die allemaal (letterlijk) even de ruimte voor zichzelf hebben.