Kleur je dag


Kleur in huis bewaren we vaak voor woonaccessoires zoals sierkussens, kaarsen, plaids en kleine ‘frutsels’. Voor woonproducten die – met het oog op de aanschafwaarde – lang mee ‘moeten’ gaan, kiezen we meestal voor tijdloze, trendbestendige ‘kleuren’ in rustige, natuurlijke tinten. Logisch, maar eigenlijk wel zonde…

Groots en kleurrijk denken

Kleur is namelijk heel persoonlijk. En als je een favoriete kleur hebt, die jou keer op keer een goed gevoel geeft, waarom zou je die kleur dan geen belangrijke rol geven in je interieur? Laat je favoriete kleur (of kleuren) een zichtbare basis vormen voor je persoonlijke woonstijl, een stijl waarvan jij iedere dag opnieuw happy wordt. Zo kleur je letterlijk je dag! Schroom niet om groots te denken: juist de wat grotere, in-het-oog springende oppervlakken lenen zich uitstekend voor kleur. Denk aan vloerkleden, raamdecoratie, tafels en keuken- en garderobekasten.

Kleurrijk betekent trouwens niet persé dat je alleen gebruikmaakt van felle kleuren; ook natuurtinten en hout- en steensoorten dragen (letterlijk ;) ) een steentje bij aan de sfeer. Zo geeft walnoot een warme sfeer en zorgen (licht) eikenhout en bepaalde steensoorten weer voor een koelere uitstraling.

Het ideale kleurrecept

Heb je geen idee waar je moet beginnen? Een goede leidraad voor kleurgebruik in huis is 60 : 30 : 10. Dit houdt in dat 60% van de kleuren in huis neutrale en natuurlijke tinten zijn. En dan hebben we het niet over wit. Meerdere, lichte tinten geven een rijker gevoel dan één enkele kleur. Wit adviseren we alleen als geen enkele andere kleur logisch is op die plek. Deze 60% is overigens makkelijk haalbaar door de wanden, plafonds, vloeren, grote meubels en raamdecoratie hierin mee te nemen.

Voor het overige deel geldt: 30% van de kleuren zijn tinten die in het verlengde liggen van de eerder gekozen neutrale kleuren, maar dan met meer ‘pit’. Bijvoorbeeld wat rijkere pasteltinten of meer vergrijsde kleuren. Kortom: tinten met beduidend meer pigment. Je past dit bijvoorbeeld toe op fauteuils, eetkamerstoelen, beddengoed en strategisch gekozen accentwanden.

De resterende 10% bestaat uit het echte werk; stevige accenten en tinten die diepte en sfeer geven. Hier rekenen we trouwens ook ‘levendig groen’ onder, dus haal de natuur gerust in huis. Planten en bloemen doen wonderen voor de sfeer in huis.

Creëer een intieme sfeer in de slaapkamer door ook het plafond van een donkere kleur te voorzien. Bron: sloft-magazine.com

Manipuleren kun je leren

Met kleur en vorm kun je tot slot een ruimte manipuleren en deze bouwkundig anders over laten komen. Een smalle slaapkamer oogt breder met lichte tinten op de wanden, helemaal gecombineerd met donkere gordijnen over de hele breedte. Dit effect wordt nog eens versterkt door bijvoorbeeld een houten vloer die in de breedte wordt gelegd. Wil je daarnaast ook een lengte-effect creëren? Een vloer in visgraat patroon of Hongaarse punt laat een ruimte zowel breder als langer ogen. Of ga juist voor een intieme sfeer door het plafond in een donkere tint te schilderen. Zo geef je bijvoorbeeld een zithoek of tv-kamer nog meer dat knusse (bioscoop)gevoel.