Spot (op) de lichttrends


De herfst is begonnen en dat betekent dat de dagen korter worden en de nachten langer! Omdat het buiten langer donker blijft, is het fijn om binnen geen tekort te hebben aan licht. En het liefst dan ook hip en stijlvol licht. In deze blog ontdek je de trends voor verlichting van 2021 en 2022. Het thema van deze trend is dat alles kan! Om je op weg te helpen zetten we in deze blog verschillende mogelijkheden voor je in het licht.

led (light emitting diodes)

Als het gaat om de vormgeving van spots, hanglampen, staande lampen en tafellampen zijn we nog maar net begonnen: vrijwel elke gewenste vorm is mogelijk! Dit komt door de milieuvriendelijke techniek van led; deze is klein, fijn en koud. Hierdoor hoeven designers geen rekening meer te houden met grote en hete lichtbronnen bij het ontwerpen van spots en verschillende soorten lampen. Heb je een feel voor natuurlijke vormen in huis, dan zijn organische vormen een mogelijkheid. Door die kleinere techniek kunnen de armaturen ook veel fijner en kleiner worden, wat een aanwinst is voor de minimalisten onder ons. Denk hierbij aan keukenlade- en plintverlichting of verlichting voor in de vitrinekast. Een ander mooi voorbeeld van de minimalistische stijl zijn de ontwerpen van Piet Boon voor Maretti Lighting. Maretti Lighting is onze partner voor verlichting. Zij bieden een ruime keuze met de mooiste en nieuwste armaturen.

Lampen van de TRIBE by Maretti Lighting collectie. Een verfijnd en simpel design. Bron: pietboon.com

Het mixen van verschillende stijlen

Lichttrends en woontrends hangen samen. Logisch, want verlichtingselementen zijn een onderdeel van een combinatie uit woonproducten waarmee je een persoonlijke woonstijl creëert.Tegenwoordig zijn er diverse woonstijlen in de mode en hierdoor heb je wat betreft hetlichtaanbod ook genoeg keuze. Spreekt bijvoorbeeld de Scandinavische woonstijl je aan, maar vind je de industriële lichttrend ook leuk, dan is het goed mogelijk om die twee te combineren. Je kan ook spelen met het uiterlijk van een lamp; deze hoeft niet meer in één stijl. De combinaties tussen lampvoet en lampenkap zijn eindeloos. Kies bijvoorbeeld voor een stoffen kap van fluweel, of een bloemenprint bestikt met mooie bandjes. In deze tijd waarin (gelukkig) alles kan, mag je jouw fantasie de vrije loop laten.

Spelen met kleur en materiaal

Als we terugkijken naar de trends van het verleden valt het op dat veel armaturen van chroom waren; glanzend licht metaal, met een kap van transparant of gezandstraald glas. Tegenwoordig is dat even anders. We zien nu vooral (geborstelde) metaalfinishes van messing, brons, champagnegoud en goud terug. Naast helder en gezandstraald glas zien we tegenwoordig ook veel glas in gerookte of gekleurde uitvoering.

Ook de tegenwoordig zo populaire bohémien stijl zien we terug in de laatste lichttrends. Denk hierbij aan armaturen waarin de materialen riet, rotan, zeegras, bamboe en luchtige stoffen zoals voile zijn verwerkt.

Ook qua kleur blijven we dicht bij de natuur: de nieuwe kleurtrends voor verlichting zijn onder andere donkerblauw, pauwblauw en (donkere) groen tinten in de lampenvoet/kap en armatuur, maar ook kleuren zoals zalm, roze en terracotta zien we hier en daar terug.

Bron: boholifestylestore.nl

Opbouw is het nieuwe inbouw

In nieuwbouw kan helaas niet op elk gewenste plek een inbouwspot geplaatst worden. Dit heeft onder andere te maken met de vele leidingen die door het beton lopen. Gelukkig is er nu een nieuwe trend die plafondlichtpunten op veel plaatsen technisch mogelijk maakt; opbouwspots. Deze monteer je aan je plafond en daardoor zijn ze op veel meer plaatsen mogelijk!

We kunnen met zekerheid zeggen dat de meeste plafonds wit gekleurd zijn. Als je voorkeur uitgaat naar opbouwarmaturen die zo min mogelijk opvallen, kies er dan voor om deze in een matte witte kleur te nemen. Als je daarentegen wilt dat de spots opvallen en meer doen voor je persoonlijke woonstijl dan alleen functioneren als lichtbron kies dan voor opbouwarmaturen uit één of meer van de eerder genoemde expressies. Zoals mat zwart en/of messing, brons of goud. Styling tip: mocht je voor opbouwspots kiezen die in een zichtbare lijn hangen, kies dan het liefst voor dezelfde vormgeving. Zo creëer je een strakke look.

Paren maar!

Naast de bovengenoemde trend zien we ook dat spots in paren geplaatst worden. Voorheen zagen we vooral dat spots keurig in een lange lijn (om de 75 tot 90 centimeter een spot) langs een wand in de ruimte werden plaatst. Tegenwoordig zie je vaak terug dat er twee lichtspots in een paar worden geplaatst met een onderlinge afstand van 30 centimeter. Vervolgens zit er een afstand van meer dan 75 tot 90 centimeter tussen voordat het volgende paar spots geplaatst wordt. Dit is minder voorspelbaar en geeft een spannender effect in huis. Als je licht en donker met elkaar afwisselt geeft dat de ruimte meer diepgang.

Goed om te weten: Als het gaat om opbouwspots zijn er meerdere modellen en kleuren dubbele plafondspots; deze plafondspots worden op één plafondlichtpunt geplaatst. Dus je raadt het al, de extra kosten van het dubbele armatuur ten opzichte van een enkele zullen ruimschoots worden gecompenseerd omdat je in plaats van twee lichtpunten, maar één lichtpunt nodig hebt.

Lichtspots in paren van twee. Bron: letsleds.nl

Een dubbele plafondspot. Bron: Maretti.com