De kleuren van 2021


We hebben het jaar 2020 achter ons gelaten en om de donkere dagen te verdrijven, is het hoog tijd om kleur te gaan geven aan het jaar 2021. Maar met welke type kleuren? In deze blog breng ik je graag op de hoogte van de laatste kleurentrends uit de wereld van interieurdesign en styling.Een grote inspiratie op het gebied van kleur voor interior designers in heel Nederland is kleurenexpert Marie Gon. In een online interview bij NHradio in het programma ‘June tot 12’ geeft zij op een mooie manier betekenis aan de manier waarop alle ontwikkelingen rondom Covid-19 invloed hebben op onze behoefte aan kleuren in huis. De kleurtrend voor 2021, poederachtig zacht, licht en vrolijk, is dan ook direct te linken aan alles wat er vorig jaar is gebeurd. We hebben behoefte aan licht en kleur om ons heen, om de zorgen te verdrijven en om onszelf met positiviteit en zachtheid te omringen.

Poederachtige kleuren om zorgen te verdrijvenMarie Gon onderstreept deze voorspelling door het feit dat Pantone de levendige en zonnige kleur geel als kleur voor het jaar 2021 heeft uitgeroepen. De woorden van Leatrice Eiseman, executive director van het Pantone Colour Institute, liegen er niet om: “de combinatie van de levendige kleur geel (met grijs als stabiele steunkleur) draagt een boodschap uit van krachtige positiviteit, warm en optimistisch.”Krachtige positiviteit, warmte en optimisme: precies wat we dit jaar nodig hebben! Maar dat betekent niet dat je hele huis nu paasbest geel moet. Kies wat je zelf mooi vindt en de universele kleurenregel blijft ook altijd van kracht: kijk per ruimte naar de functie en de kleur die daar bij past. De slaapkamer mag nog steeds knus met een donkere kleur en de werkkamer (extra relevant in deze thuiswerktijd) moet ook met aandacht worden gekleurd. Een thuiskantoor van iemand die de hele dag met cijfers werkt, heeft een andere kleur nodig dan het kantoor van een creatief die zijn hersens aan het werk moet zetten voor het bedenken van reclameconcepten.

Elke kamer vraagt om een andere kleur, en die slaapkamer mag nog steeds 'knus' gekleurd zijnAls je wilt weten welke tinten werken in de werkkamer, luister dan het hele interview met Marie Gon via deze link.

Jann van EckOnze interior designer Jann van Eck kijkt graag hoe mensen wonen en helpt hun frustraties om te zetten in dromen (én werkelijkheid). Hij heeft een achtergrond in de textielbranche; en bij een groot woonwarenhuis heeft hij – zowel in het binnen- als buitenland – veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van wonen en interieur. In zijn appartement zijn Scandinavische invloeden terug te vinden: rust, eenvoud, kleur en een mix van design met familiestukken. Bij Homestudios denkt hij graag mee over indelingen en is zijn motto ‘interior design is making the best possible use of the available space’.