De bloemen ontspruiten,dus hup naar buiten!


Met het voorjaar dat net zijn intrede heeft gedaan en de zomer in aantocht gaan de tuindeuren wat vaker open om te genieten van de zon in je tuin of op je balkon of terras. Maar waar moet je nu geheel volgens de trends op, aan en onder gaan zitten of liggen? Ik geef je graag een update van de laatste trends voor jouw buitenruimte!

Staycation in eigen tuinStaycation, holistay, daycation; woorden die we afgelopen jaar vaak voorbij hebben horen komen. Een trip naar het buitenland lijkt vooralsnog iets waar we slechts van kunnen dromen, dus als we niet op vakantie kunnen waarom dan het zomerse vakantiegevoel niet naar huis halen? Een staycation in eigen tuin (of op je balkon of terras) is dan ook één van de trends die je deze zomer gaat zien. Wat haal je – los van een kan zelfgemaakte sangria en een selectie aan Franse kaasjes – in huis voor het ultieme vakantiegevoel? Zorg allereerst voor een fijne loungebank of ligstoel zodat je met de ogen dicht het gevoel hebt dat je aan het zwembad ligt – en dat zonder een bedje te hoeven reserveren ;-). En om die sangria en Fransje kaasjes (die overigens beter smaken met een goed glas wijn, maar dat ter zijde) te nuttigen, is een eettafel in de schaduw of een zitje met twee fijne stoelen een must. Kies bijvoorbeeld voor de Otis Fauteuil in combinatie met de Otis bijzettafel van De Rebellenclub.

Otis fauteuil en bijzettafel van De Rebellenclub

Een hangmat tussen twee bomen (of met een standaard) voor een siësta in de namiddag zorgt er helemaal voor dat je je in een warm oord waant. En om de soms toch nog frisse Nederlandse avonden te trotseren zou je kunnen denken aan een cubola – optioneel met spots – als verlenging van jouw woonkamer. Homestudios partner De Haan Westerhoff heeft diverse oplossingen om het buitenleven in en om het huis zo comfortabel mogelijk te maken.

Cubola van De Haan Westerhoff

Ultimate Gray, Illumating en ronde vormen Elk jaar maakt het Pantone Color Institute de kleur van het jaar bekend. Dit jaar is het niet één kleur, maar zijn het zelfs twee kleuren. De kleuren die voor 2021 zijn verkozen zijn ‘Ultimate Gray’ en ‘Illuminating’. Vaak komen mode-, interieur- en kleurentrends voort uit de ontwikkelingen in de wereld; dat geldt ook voor deze verrassende combinatie van grijs en geel waar een mooie boodschap achter schuilt. Pantone spreekt van een ‘huwelijk van kleuren’: zowel krachtig en hoopvol als blijvend en opbeurend. Waar het grijs staat voor praktisch en stabiliteit zorgt het geel voor warmte en optimisme. Een mooi huwelijk als je het mij vraagt! Natuurlijk kun je deze kleuren ook toepassen in jouw tuin of op je balkon of terras. En dan heb ik het niet per se over grijze tegels en gele bloemen. Speel met accessoires, zoals het toevoegen van een kussen, een bloempot of een gezellig kaarsje. En als je dan toch bezig bent met het toevoegen van nieuwe accessoires, houd dan in je achterhoofd dat ronde, organische vormen ook helemaal on trend zijn dit jaar. Combineer je het grijs-gele huwelijk met ronde vormen, dan zit je helemaal goed!

Unsplash, Sam Balye

Ga voor groen!Met deze blog wil ik ook nog een belangrijk onderwerp aanstippen. Veel mensen leggen tegenwoordig hun hele tuin vol met tegels, omdat ‘het zo lekker onderhoudsvriendelijk is’. Dit heeft echter vele nadelen voor zowel de mens als voor de natuur. Nu al ondervinden inwoners van grote steden het ‘stedelijk hitte-eiland effect’. Door verharde oppervlakten – zoals asfalt, beton en bebouwing – kan het in stedelijke gebieden tot wel 6 °C warmer zijn dan in onbebouwde gebieden. Hoewel in steden en andere bebouwde gebieden weinig ruimte is voor meer groen en water, kunnen we wel degelijk wat doen tegen deze plaatselijke opwarming. Hoe? Leg minder tegels in je tuin om hitte tegen te gaan én voor een goede afwatering. Plant bomen voor schaduw tijdens de warmste maanden van het jaar, plaats klimplanten voor de vogels en dierenverblijven zoals insectenhotels en vogelhuisjes (deze laatste twee zijn ook prima toe te passen op een balkon of terras). En wat dacht je van een regenton die water opvangt dat je later kunt gebruiken om je tuin te besproeien? En het leuke van dit alles? Groen is al lange tijd een grote trend in en om het huis! Dus je bent gelijk helemaal bij de tijd als je meedoet met deze belangrijke ‘trend’. 

Jann van Eck, interior designer Homestudios

Unsplash, Ricardo Gomez Angel

Unsplash, Mika Baumeister