Kleding organiseren en opbergen; het kan een hoofdbreker zijn. Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor veel medewerkers van Homestudios zelf blijkt dit vaak een uitdaging te zijn. Maar voordat je het bijltje (of in dit geval: de kleerhanger) erbij neer gooit; ik ga je helpen. In dit eerste blog zet ik je aan het denken over de verschillende manieren van opbergen (first things first). Om je vervolgens in het tweede blog (spoiler-alert!) te helpen bij het sorteren en inrichten van je garderobe.

Walk-in closet
Welke manier van opbergen het beste voor jou werkt, hangt onder meer af van de hoeveelheid kleding en de opbergruimte die je hebt in je woning. Persoonlijk ben ik groot voorstander van het concept walk-in closet of, beter gezegd: een walk-in room. Want waarom zou je op elke kamer een garderobekast zetten, als je ook één ruimte kunt gebruiken als kleding- en opbergkamer?

Als je véél opbergruimte nodig hebt, zou zo’n kledingkamer een goede optie kunnen zijn. Deze ruimte kun je dan bijvoorbeeld zo inrichten dat ieder gezinslid een eigen gedeelte heeft voor zijn of haar kleding óf zodat je een goed overzicht hebt van alle kledingstukken en accessoires die je bezit.

Natuurlijk leent niet iedere gezinssituatie zich ervoor om een volledige kamer op te offeren als walk-in closet . Om ruimte te creëren voor een walk-in closet is het een idee om twee kinderen – die qua leeftijd dicht bij elkaar zitten – een kamer te laten delen. De volwassenen in huis zouden dan naar een iets kleinere kamer kunnen zodat de master bedroom twee kids kan herbergen. Ik besef dat het mogelijk is dat dit helemaal geen optie is in jouw situatie; ik wil alleen illustreren dat er soms meer mogelijk is dan je denkt…

Een kledingkast op maat
Kun of wil je écht geen kamer missen? Dan kan een maatwerkkast een meer dan prima alternatief zijn. Een maatwerkkast is, zoals het woord al zegt, een kast die je op maat laat maken voor al je accessoires en kleding. Hierbij kun je de afmetingen en het design zelf uitkiezen. De kast pas je aan op de ruimte waarin je deze plaatst en deel je in op een manier die voor jou het beste werkt.

Denk hierbij aan de verhouding ‘hang-’ en ‘legruimte’ (dit komt in het vervolgblog aan de orde). Door van tevoren goed na te denken over welke items een belangrijke rol spelen in jouw garderobe (zakelijke kleding, jurken of juist veel – opvouwbare – basics), zet je functionaliteit voorop!

Twee-in-één
Een derde optie is om je kleding op te bergen in je slaapkamer met behulp van een scheidingswand. Zo’n ‘garderobezone’ ín je slaapkamer kan heel handig zijn wanneer je ’s ochtends snel klaar (en aangekleed!) wilt zijn. Of om ruimte te winnen elders in huis; bijvoorbeeld als het niet nodig is om een volledige kamer op te offeren voor je kleding en je die ruimte liever gebruikt voor andere zaken.

Een garderobe zone creëer je eenvoudig met behulp van een kamerscherm of – wanneer dat mogelijk is voor jouw woning – door een bouwkundige wand te laten plaatsen.

Nadat je hebt besloten hoe je je kleding wilt gaan opbergen in je nieuwe thuis, begint het leukste gedeelte: het indelen van de walk-in closet, maatwerkkast of garderobezone. In het vervolg op deze blog geef ik je tips en tricks over de optimale inrichting hiervan.

Van links naar rechts: een walk-in closet, een maatwerkkast en een garderobezone in de slaapkamer. De zone is gecreëerd door het (laten) plaatsen van een bouwkundige scheidingswand.