In het laatste blog besteedde ik aandacht aan de verschillende mogelijkheden die er zijn om je kleding op te bergen. Als je eenmaal weet welk opbergsysteem het beste voor jou werkt, kun je beginnen met het leukste gedeelte: het indelen van je garderobe. Geen licht klusje, maar trust the process. Je krijgt er enorm veel voldoening van!

Misschien een inkoppertje, maar voordat je begint met indelen is het goed om kritisch naar de inhoud van je garderobe te kijken. Neem afscheid van alles was niet past, beschadigd is of wat je langer dan een half jaar niet gedragen hebt (naar het schijnt is de kans zeer klein dat je een item na een half jaar nog gaat dragen).

Hangen of vouwen?
Wanneer je alleen nog maar pareltjes in je kast hebt liggen, is het tijd voor het betere vouw- en hangwerk. Het uitgangspunt hierbij is dat kleding van fijne, geweven stoffen beter af is op een kledinghanger. Dit geldt ook voor blazers, jasjes en sweatshirts van dikker materiaal. Op een stang van 60cm breed kun je ongeveer 20 kledingstukken kwijt.

Kledingstukken van tricot en gebreide kleding kun je het beste opvouwen. Is je garderobekast dieper dan 60cm, plaats dan twee stapels achter elkaar op een plank om de ruimte optimaal te benutten. Zo houd je misschien ook nog wat plek over voor een sieradenkistje of die extra sokkenmand.

Sorteren kun je leren
Om het beste uit je garderobe te halen en overzicht te creëren, is ‘sorteren’ het sleutelwoord:

  1. Maak onderscheid tussen basisstukken en stukken die je niet dagelijks draagt
    Alle stukken die je dagelijks draagt, zoals (onder)hemdjes, ondergoed en sokken plaats je op heuphoogte zodat je er altijd makkelijk bij kan. Scheelt tijd (en misschien de nodige frustratie) in de ochtendspits.
  2. Sorteer op seizoen
    Creëer rust en overzicht door zomer- en winterkleding te scheiden. Beschik je over flink wat ruimte thuis, dan kun je er zelfs nog voor kiezen om je zomerkleding ergens anders in huis op te bergen tijdens de winter en vice versa.
  3. Sorteren 2.0 (vorm & kleur)
    Als je jouw garderobe echt een ‘esthetic look’ wilt geven, dan kun je nog een stapje verder gaan door te sorteren op kleur en vorm. Met vorm bedoel ik van kort naar lang. Voor bovenstukken geldt in dit geval: mouwloos/korte mouw/lange mouw. Voor onderstukken ga je van shorts via de bermuda (wie kent ‘m nog uit de jaren tachtig ;)) naar lange broeken. Qua kleur kun je natuurlijk je eigen regenboog creëren, maar mijn favoriete volgorde is – op dit moment – blauw/geel/oker/oranje/roze/bordeaux/groen/ecru/wit/bruin/grijs/zwart.

Veel succes gewenst met sorteren en nog een laatste tip:

Gooi de kledingstukken die je niet meer draagt (maar die nog wel in goede staat zijn) niet weg, maar doneer ze aan een goed doel of verkoop ze via een tweedehands (web)winkel, bijvoorbeeld Vinted.
Want: one (wo)man’s trash is another (wo)man’s treasure!

Victor