Wanneer je alle ruw- en afbouwkeuzes hebt gemaakt, begint een nóg leuker proces: het nadenken over het inrichten van jouw toekomstige stulpje. Te beginnen bij de ruimte waar je waarschijnlijk het meeste bent: de woonkamer. Wat is de beste plek voor de bank? Heb je al wel eens nagedacht over wat de ideale afstand tot de televisie is? In deze blog deel ik mijn professionele tips en tricks. Als de bank eenmaal staat, wordt het indelen van de woonkamer straks een makkie.

TIP 1: Denk GROOT
Ik ben van mening dat je lekker op een bank moet kunnen liggen. Dus de meeste mensen gun ik een driezitsbank (minimaal!). Een grote(re) bank heeft daarnaast ook een optisch voordeel: weinig objecten en grote meubels laten een ruimte groter lijken. Anders gezegd: heel veel klein spul maakt minder ruimtelijk en oogt al gauw rommelig.

TIP 2: Plaats ‘m een tikkie van de muur af
Het staat ruimtelijk en chique als een zitmeubel niet strak tegen de muur staat. Plaats de bank dus iets van de muur af, al is het maar tien tot vijftien centimeter. Dit staat luchtiger, omdat je dan meer ruimte om het object heen ervaart. Die ruimte tussen de bank en de muur hoef je overigens niet leeg te laten. Een zwevende plank is bijvoorbeeld een goed idee. Deze hang je op dezelfde hoogte als het bankframe. Hier kun je een leeslamp op zetten of wat mooie persoonlijke items. Een soort mini sidetable maar dan aan de wand gemonteerd. Of wat te denken van een grote staande spiegel? Die maakt door de lichtweerkaatsing de ruimte optisch nóg groter.

TIP 3: Houd rekening met de ideale afstand tussen je ogen en het tv-scherm
De formule ‘ideale afstand tussen je ogen en het tv-scherm’ is 2,2 x de diameter van het toestel. Zit je te kijken vanaf 450 cm, dan zou de ideale schermmaat dus een diameter van (450 : 2,2 : 2,5 (om er inches van te maken)) 80 inch hebben. In dat geval zou ik de woonkamer exploiteren als thuisbioscoop met snackbar 😉  Zonder gekheid: wanneer je dankzij bovengenoemde formule wat meer ruimte áchter de bank over hebt, komt dat goed van pas! Maak van de ‘zone’ die ontstaat bijvoorbeeld een (t)huiswerkplek. Hieronder te zien bij inspiratiewoning 3 in het experience center.

In het Homestudios experience center heb ik verschillende woningen ingericht. Hier ontdek je nog meer voorbeelden van bovenstaande tips.
Succes en tot de volgende blog!

Veel woongroeten,

Victor